Vidöppen stad

Filmen är en parafras på Arne Sucksdorffs klassiska Människor i Stad från fyrtio år tidigare, lika lång som den, komponerad som den och med några svartvita scener från den. Filmen är tillägnad Olof Palme som mördades när filmen färdigställdes.

Människan & Jorden och Sent om hösten innebar båda åratal av research och inspelningar. Det kändes skönt att få göra en kortare, snabbare film. Staffan Lindqvist och jag spelade in den mer eller mindre samtidigt som vi arbetade med Sent om hösten och Lisskulla och jag klippte sedan båda filmerna i anknytning till varandra.  Det var fruktbart och något som jag sedan  skulle komma att eftersträva, växelverkan mellan två parallellt pågående projekt, här en höst i Sverige och en dag i Stockholm.”

”Mina barnbarn är sjätte generationen stockholmare på min sida. Filmens ledfigur är Brollan Hellström. Han var femte generationen stockholmare – i samma församling, Katarina! Det här var min hyllning till staden. Den var naturligtvis också en hômmage till maestro Sucksdorff. Filmen innebar slutet på Janne Wallgrens och mitt oerhört fina samarbete, han dog i cancer i för tidig ålder. Dansscenen i filmens slut, Brollan dansar i Kungsan med sin fru, spelades in stum och sedan skrev Janne musiken till dansen i klippbordet hos Lisskulla och mig!

Filmen spelades in i en ljus, lycklig atmosfär i en lyrisk, romantisk stil. När vi höll på med slutarbetet föll skotten på Sveavägen … ”

Vidöppen Stad
1989, 18 min
Manus, regi, produktion UvS
Foto Staffan Lindqvist, Lars Säfström
Ljud Erland Beskow
Musik Jan Wallgren
Klippning Lisskulla Moltke-Hoff/UvS
Ljudläggning Studio Lagnö
Mixning Per Carleson
Ljussättning Björn Strandell (FilmLabor)