Människan och jorden

En brett upplagd, episk skildring av makten över jorden och maten i ett globalt, historiskt och nutida perspektiv. Inspelad under flera år i Kenya, Bangladesh, Ecuador, USA, Karibien, Mexiko, Vietnam, Sverige.

”Mitt samarbete med Erich Jacoby fortsatte här. Manuset bygger på Erichs analyser och på hans bok ”Man and Land”. Erich var gammal och intelligent. En oslagbar kombination i mina unga ögon. Jag lärde mig mycket av honom. Dessutom hade han en väldigt fin humor, vi hade roligt de här åren vi arbetade ihop. Förutom med mina två filmer arbetade vi ihop på hans bok Bönder och Jord i Kina, som jag språkgranskade, Erichs svenska var inget vidare.  Filmen gjordes för bio, teve och undervisning. Förutom SVT deltog SFI och SIDA i finansieringen av den.

Den tog fem år att genomföra. När jag ser tillbaka på mastodontprojektet så här efteråt, fattar jag inte hur vi vågade ge oss in i det. Det höll på att ta knäcken på mig. Under filmens tillkomst hann jag gifta mig med mitt livs stora kärlek, Madeleine, och vi fick våra två döttrar My och Malin. Påfrestningarna blev så stora att Uffe Berggren och jag kände oss nödsakade att, när allt var över, gå skilda vägar. Något jag kom att beklaga mycket. Uffe är en fin vän. Här kom Janne Wallgren och jag att inleda det fina samarbete som varade till hans död och Lisskulla och jag kom att tillbringa hela åttiotalet tillsammans vid klippbordet.”

Människan & Jorden
1983, 83 min
Manus, regi UvS
Produktion Ulf Berggren Prod
Projektledare SVT Björn Arvas
Foto Roland Lundin, Staffan Lindqvist, Stig Holmqvist
Inspelningsledning Ulf Berggren, Lars Säfström
Ljud Ulf Berggren, Lars Säfström
Titelanimation Stig Lasseby
Musik Jan Wallgren
Berättare Sif Ruud   Hövding Seattle Olle Hilding
Klippning Lisskulla Moltke-Hoff/UvS
Ljudläggning, mixning Bengt Löthner
Ljussättning Björn Strandell (FilmLabor)