Väggen

Filmen skildrar hur det gick till när Gunnar Asplunds höjbara och sänkbara västra vägg i Heliga Korsets kapell på världsarvet Skogskyrkogården väcktes till liv efter närmare sextio års Törnrosasömn.

”När jag studerade Asplunds och Lewerentz’ ritningar på Arkitekturmuséet fann jag att det var något som var i olag i Asplunds Heliga Korset, det väldiga kapellet som gömmer den tekniska avdelningen med krematoriet. En av kyrkogårdsarbetarna kunde på plats hjälpa mig. Deras skräprum var ett övergivet maskinrum!  Spindelväv och damm, trasiga stolar, söndriga orgelpipor dolde den väldiga motorn och de tekniska installationerna för en sänkbar vägg i glas och brons, arton meter lång, elva ton tung! När begravningsgästerna efter avslutad akt reser sig för att lämna kapellet genom den trånga passage de anlänt genom, sänker sig hela väggen bakom dem och de kan istället gå ut i det arkadiskt sköna landskapet därutanför. Jag fick tårar i ögonen när det gick upp för mig hur Asplund tänkt. Det var Asplunds underbara vision: att upphäva gränsen mellan liv och död, att inlemma döden i livet, att se livets skönhet utan att förneka döden. När Gunnar Asplund dog,  bara månader efter invigningen av kapellen och krematoriet på sommaren 1940, sänktes väggen vid hans begravning inför Sveriges hela förstummade och hänförda  arkitektkår. Från 1952 kom den sedan att bli stående. Den gnisslade och man var rädd att den skulle komma i ovåg, fastna på halva vägen och göra kapellet obrukbart. Det var en skam alltihop!”

”Jag såg nu min slutscen i min film om Skogskyrkogården och jag gav mig fan på att ge Gunnar Asplund upprättelse. Det tog två år, men den 1 december 2006 gjorde vi så den första lyckade provsänkningen. På våren 2007 kunde vi spela in slutscenen. Jag har medaljen jag fick i stolt förvar, IVA:s minnesmedalj utförd av Sivert Lindblom med Gunnar Asplund i relief. Den här filmen gjordes som en ren dokumentation med stöd av SWECO, som ville gottgöra Vattenbyggnadsbyråns, VBB:s, nästan sextio år gamla tillkortakommande. Den har visats på konstmuséer och filmfestival och finns på nätet men har aldrig visats på SVT.”

Väggen
2007, 20 min
Manus, regi UvS
Produktion UvS, SWECO/VBB, Mats Påhlsson
Berättare UvS
Musik Jan Wallgren, Claes Andersson, Lena Jonhäll, Karin Strid
Foto Tomas Boman, UvS, Gunnar Källström (vajeråkningar), Johan Phillips (steadicam), Jens Fischer (kran)
Ljud Johan Wendborg, Magnus Lunell, Tomas Boman, UvS
Vajeråkningar Ragnar Samuelsson
Helikopter Tommy Wickman
Klippning Tomas Boman/UvS
Ljudläggning, mixning Jan Alvermark
Ljussättning Ulf Nordin, SVT