Georg Klein

Professor Georg Klein, cancerforskare, författare,  en av vår tids stora tänkare, berättar om sitt liv och om sin tankevärld.

”Jag blev betagen, trollbunden av Georg när vi spelade in med honom för Döden – en film om livet. Att tillbringa tid med Georg är en ren och skär njutning.  Jag ville ha mer! Jag ville se om det gick att göra en film om en tankevärld, en tankevärld som upphävt gränsen mellan de två kulturerna, den naturvetenskapliga och den humanistiska. Georg är en av vårt lands mest kända, mest erkända forskare. Han har publicerat mer än niohundra arbeten inom experimentell cellforskning och cancerforskning. Hans filosofiska essäböcker, ett tiotal, är ett av vår tids viktigaste författarskap.”

”I min film om Georg får han svara på frågor som Vem är den sjunde djävulen? Vad tänkte du när du gått genom Kottlasjöns is och var på väg att drunkna? Avgrunden inom dig, vilken är den? Vad är det judiska? Hur kunde några diktrader hjälpa dig att överleva nazisternas lägermarsch? Finns Gud? Vad är kreativitet? Är du beredd att dö? Vilken är den vackraste tanken någonsin tänkt?

Filmen innebar min senkomna debut  på riktigt som filmfotograf.”

Georg Klein
2003, 70 min
Manus, regi , produktion UvS
Projektledare SVT Lars Säfström
Medverkan Georg Klein, Eva Klein
Foto Tomas Boman, UvS
Ljud Johan Wendborg
Klippning Tomas Boman/UvS
Ljudläggning, mixning Thomas Nilsenius, SVT
Ljussättning Ulf Nordin, SVT