Färjesång – tankar inför döden

Döden igen. En yster Totentanz. Regissören oroar sig för slutet och går till sin doktor. I filmen medverkar bland andra regissörens små barnbarn och 94-åriga granne, liksom filosofen och cancerforskaren Georg Klein, kyrkogårdsarbetaren Bagarn Andersson, svensk medicins efterkrigsgigant professorn Lars Werkö, professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö, författaren Bengt Anderberg, läkaren, psykiatrikern, poeten, författaren, partiledaren, ministern och jazzpianisten Claes Andersson.

”Döden igen. Ekelöf igen. Ständigt denne Ekelöf. Filmen kom till så att jag samlade ”last words”. Jag hade hjälp av Ulla Zachrisson, överläkare på hospice på Stockholm sjukhem. Vi hade haft ett fint samarbete redan på nittiotalet, då jag höll på med researchen inför ”Döden – en film om livet”. Tomas och jag ryckte ut när Ulla kallade på oss, vi stack in dessa inspelningar parallellt med  arbetena på den film som var aktuell. Så höll vi på i åtta år. Vi följde också Georg kontinuerligt. Sedan hände det överraskande att Bagarn, som vi filmat med alla år på Skogskyrkogården, fick ett dödligt cancerbesked. Det gungade till, Bagarn var född samma år som jag, det hade vi ofta skojat om på olika sätt. Vi kom överens om att vi skulle följa honom på hans väg mot döden, kyrkogårdsarbetaren Bagarn hade en upphöjd, en vis inställning till döden som en del av livet, genomlevd, avundsvärd. Det gick fort. Han hann med nöd och näppe se den första filmen från Skogskyrkogården, den där han själv introducerar platsen, världsarvet på sin genuina stockholmska – ”koltrastarna e allestedes närvarande”. På Bagarns begravning i Heliga Korset var alla hans arbetskamrater från alla decennier på begravningsplatsen där. De fyllde det väldiga kapellet som rymmer trehundra sittande. Tomas och jag hade satt ihop en fem minuter lång film med musik och arbetsbilder med Bagarn som vi visade på en duk som vi monterat framför kistans kortända på katafalken. Efter tevevisningen av ”Färjesång” angreps filmen av kristna fundamentalister. De anklagade SVT för att på bästa sändningstid dagen före Alla Helgons Dag ha pläderat för eutanasi. De var många. Jag fick min beskärda del. Det känns som om jag är färdig med ämnet nu. Har jag kommit till ro till slut?”

Färjesång – tankar inför döden
2015, 56 min
Manus, regi, produktion  UvS
Berättare UvS
Projektledare SVT Emelie Persson
Medverkan: Bengt Anderberg, Claes Andersson, Ove Bagarn Andersson, Georg Klein, Gun Lagerberg, Klas Selander, Torbjörn Tännsjö, Lars Werkö, Bengt Westberg, Isabelle Engblom von Strauss, Nathalie Engblom von Strauss, Lennart Engström
Foto Tomas Boman, UvS
Ljud Tomas Boman, UvS
Musik Claes Andersson, Torbjörn Tännsjö
Klippning Tomas Boman/UvS
Ljudläggning/mixning Hans Barkman SVT
Ljussättning Björn Westergård SVT