Efter den tid som flytt

Den bästa tiden, våra bästa år – när är det? I maj 1984 började Ulf von Strauss filma med äldsta dottern My och några av hennes kamrater på dagis. Tanken var att han skulle dyka upp med kameran då och då under skolgång  och yrkesliv tills de var i hans egen ålder vid denna tid, mitt i livet. Kanske skulle de då ha barn i dagisåldern. Det skulle helt enkelt handla om tidens gång och språng. Det mest triviala, det mest gåtfullt ogripbara.

Nu, 2014, har det gått trettio år. Några av dem har verkligen egna barn som är i den ålder de själva var när inspelningarna startade. Ulf von Strauss konstaterar häpet att deras första halva av livet har varit hans andra. Han summerar förundrat: Alla dessa dagar, alla dessa ögonblick, som kom och gick, inte visste jag att det var livet.

”Tricket med Djurgårdsfärjan 2  lyckades! Jag fick en respit under omvägen, tid för reflektion. Jag hade hållit på i trettio år  med filmen, som haft arbetsnamnet 2014. När nu detta år, som ju lät som science fiction då jag startade  inspelningarna 1984, stod för dörren, fick jag kramp. Det väldiga filmmaterialet tornade upp sig. Hur skulle jag få ihop allt? Jag tänkte fel. Jag blev anspråksfull  bara för att jag hade hållit på så länge, filmat så mycket. På samma sätt som när jag rest till fjärran länder i andra världsdelar: om man rest så långt, gjort så stora uppoffringar och ansträngningar, kan man väl inte nöja sig med att filma bara det man vet att man behöver, då måste man väl filma mer, mer, mer. Så fort som jag gav upp pretentionerna släppte allt motstånd. Allt föll på plats på ett naturligt vis och Tomas och jag kunde i klippbordet åstadkomma en anspråkslös, häpen förundran över hur fort livet går.  Inte mer med det.”

Efter den tid som flytt
2014, 56 min
Manus, regi, produktion UvS
Projektledare SVT Lars Säfström
Medverkande My Engblom- von Strauss, Mikael Gehrke, Anna Lihoff, Lina Lindström,  Malin Åkerström, Kerstin Strid, Brita Reich-Eriksson, Tobias Lihoff
Musik Bizet, Carmen, mellanaktsmusik, Parisoperans orkester, dir Rafael Frübeck de Burgos
Foto Tomas Boman, UvS, Staffan Lindqvist (1984), Judith Hollander (8 mm)
Ljud Lars Säfström (1984), Per Boström ( 1993 ), Rickard Loman (2013), Tomas Boman, UvS
Klippning Tomas Boman/UvS  ( kallt öga Björn Arvas )
Ljudläggning, mixning Peder Claesson, SVT
Ljussättning Björn Westergård, SVT